WordPress është një nga platformat më të popullarizuara për krijimin dhe menaxhimin e faqeve të internetit dhe blogjeve. Përveç funksionaliteteve të saj të përparuara dhe lehtësisë së përdorimit, WordPress lejon përdoruesit të ndërtojnë faqe të internetit të personalizuara duke përdorur një mjet të quajtur “shortcode”.

Por, çfarë është në të vërtetë WordPress Shortcode? Në këtë artikull, do të hedhim një vështrim më të thellë në këtë koncept dhe do të shpjegojmë se çfarë mund të bëni me shortcode dhe si ta përdorni atë për të shtuar funksionalitet shtesë në faqen tuaj të internetit.

Në terminologjinë e WordPress, shortcode referohet te një etiketë e shkurtër që përdoret në një postim ose faqe për të vendosur dhe ekzekutuar një fragment të kodit. Shembuj të zakonshëm të shortcode janë të tillë si `[ gallery ], [ audio ], [ video ], `, etj. Kur një postim ose faqe e përfshin një shortcode, WordPress e interpreton atë dhe shfaq rezultatin e duhur në faqen e internetit.

Një nga avantazhet kryesore të shortcode është aftësia për të shtuar funksionalitet të specializuar në faqen tuaj të internetit pa pasur nevojë për njohuri të thella të kodimit. Në vend që të shkruani kodin për të vendosur një galeri foto, për shembull, ju mund të përdorni shortcode të galerisë ([ gallery ]) dhe WordPress-i do ta përpunojë dhe shfaqë galerinë e duhur.

Shkurtimet janë të lehta për tu përdorur. Për të vendosur një shortcode në postimin ose faqen tuaj të internetit, ju thjesht shkruani shkronjat e shkurtimit me kllapa katrorë, duke përfshirë opsione shtesë sipas nevojës. Kjo mundëson një mënyrë të thjeshtë dhe të shpejtë për të shtuar funksionalitet të specializuar, si për shembull të nguliturja e një videoje ose vendosja e një formulari kontakti.

Shkurtimet janë të pranueshme në postime, faqe, sidebarë, widget-e, dhe madje edhe në tema dhe shtojcat (plugins) e ndryshme të WordPress. Ata janë të shumëllojshëm dhe ofrojnë një gamë të gjerë të funksionaliteteve të ndryshme. Shembuj të përdorimit të shortcode mund të jenë vendosja e videove nga platforma YouTube, krijimi i formave kontakti të personalizuara, të dhënat e fundit të postimeve të blogjeve, etj.

Për më tepër, WordPress ju lejon të krijoni shortcode personalizuar sipas nevojës tuaj. Ju mund të shkruani kodin tuaj të personalizuar dhe ta konfiguroni atë nëpërmjet një shortcode. Kjo ju jep një fleksibilitet të jashtëzakonshme për të krijuar funksionalitete të reja dhe të personalizuara për faqen tuaj të internetit.

Në përfundim, WordPress Shortcode është një mjet i fuqishëm dhe i thjeshtë që ju mundëson të shtoni funksionalitete të specializuara në faqen tuaj të internetit. Përdorimi i shortcode mund të ju ndihmojë të ndërtoni një faqe të personalizuar dhe të përmirësoni përvojën e përdoruesit. Me një gamë të gjerë të shortcode të gatshme dhe mundësinë për të krijuar shortcode personalizuar, ju keni shumë mundësi për të eksploruar dhe përdorur këtë funksionalitet të fuqishëm të WordPress.

Në vijim janë disa shembuj të shortcode:

1. Contact Form 7

Contact Form 7 është një plugin i njohur për krijimin e formave të kontaktit në WordPress. Përdorimi i shortcode të tij ju lejon të vendosni formularë kontakti në faqen tuaj të internetit. Shembulli i mëposhtëm tregon një shortcode të thjeshtë për një formular kontakti me emrin “contact-form”:

  `[ contact-form-7 id=”1234″ title=”Formulari i Kontaktit” ]`

  2. WooCommerce

  WooCommerce është një plugin i njohur për krijimin e dyqaneve online në WordPress. Shortcode e tij ofrojnë funksionalitete të avancuara të e-commerce. Shembulli më poshtë tregon një shortcode për të shfaqur produktet më të reja në faqen fillestare:

   `[ recent_products per_page=”4″ columns=”4″ ]`

   3. NextGEN Gallery

   NextGEN Gallery është një plugin i njohur për menaxhimin e galerive të fotos në WordPress. Përdorimi i shortcode të tij mund të lejojë shfaqjen e galerive në faqen tuaj të internetit. Shembulli vijues tregon një shortcode për të shfaqur një galeri me ID-në “1”:

    `[ nextgen_gallery id=”1″ display_type=”photocrati-nextgen_basic_slideshow” ]`